Śniadania w różnych krajach
Podróżując po świecie, z łatwością można dostrzec, jak bardzo poszczególne kraje odróżniają się od siebie pod kątem tego, w jaki sposób spożywają śniadanie oraz co z tej okazji maja w zwyczaju spożywać. Typowy Francuz raczy się na śniadanie delikatnymi, słodkawymi croissantami, lub też świeżą bagietką.
Do posiłku zawsze popija aromatyczną kawę. Paryżanie jedzą przeważnie z swego rodzaju celebracją, dużą uwagę przywiązując do szczegółów i estetyki posiłku.
Z pewnością zadowoli ich widok kawy podanej w gustownej filiżance. Anglicy jedzą śniadania w nieco mniej królewskim stylu.
Najbardziej zależy im na tym, aby posiłek był syty. Z tego też powodu angielskie śniadania są postrzegane przez turystów, jako tłuste i ciężkie.
Japończycy mają zaś w zwyczaju spożywać rano chleb tostowy, owoce i płatki. Co ciekawe, poranny posiłek praktycznie wcale nie zawiera jakże słynnego w tym kraju ryżu! Typowy Amerykanin na śniadanie zjada naleśniki, zwane tam „pankejkami”.
Do tego obowiązkowa jest kawa oraz sok pomarańczowy.