Śniadania w różnych krajach

Śniadania w różnych krajach
www.wydminy.info.pl

Podróżując po świecie, z łatwością można dostrzec, jak bardzo poszczególne kraje odróżniają się od siebie pod kątem tego, w jaki sposób spożywają śniadanie oraz co z tej okazji maja w zwyczaju spożywać. Typowy Francuz raczy się na śniadanie delikatnymi, słodkawymi croissantami, lub też świeżą bagietką.

Do posiłku zawsze popija aromatyczną kawę. Paryżanie jedzą przeważnie z swego rodzaju celebracją, dużą uwagę przywiązując do szczegółów i estetyki posiłku.

Z pewnością zadowoli ich widok kawy podanej w gustownej filiżance. Anglicy jedzą śniadania w nieco mniej królewskim stylu.

Najbardziej zależy im na tym, aby posiłek był syty. Z tego też powodu angielskie śniadania są postrzegane przez turystów, jako tłuste i ciężkie.

Japończycy mają zaś w zwyczaju spożywać rano chleb tostowy, owoce i płatki. Co ciekawe, poranny posiłek praktycznie wcale nie zawiera jakże słynnego w tym kraju ryżu! Typowy Amerykanin na śniadanie zjada naleśniki, zwane tam „pankejkami”.

Do tego obowiązkowa jest kawa oraz sok pomarańczowy.