Proces suszenia

Dni Pola CIECH Sarzyna

Proces suszenia, jak już wcześniej zostało wspomniane, pozwala zachować wartościowe składniki zawarte w poszczególnych roślinach. Pozwala nie tylko na utrzymanie wartości odżywczych, ale także wszelkich walorów smakowych, dlatego też powinien odbywać się w należytych warunkach oraz z wielką uwagą. To właśnie ten proces, niejednokrotnie, decyduje o późniejszej wartości pozyskanego surowca. Jednym z najważniejszych elementów składowych tego procesu jest czas przeznaczony na wysychanie zebranych ziół.

Należy zawsze pamiętać, iż bardzo ważne jest, aby był on możliwie najkrótszy. Jednakże roślin nie można suszyć w sposób zbyt gwałtowny. Proces suszenia można podzielić na dwie fazy. Pierwsza to ta, gdy wykorzystujemy niższą temperaturę pozwalającą na odparowanie wody.

W ten właśnie sposób roślina oddaje zmagazynowaną wodę i jednocześnie jej liście nie czernieją. Czernienie jest efektem stwardnienia, w wyniku wysokiej temperatury, wierzchnich tkanek rośliny, co powoduje zwolnienia przemieszczania się wody w jej obrębie. Drugą fazą jest etap dosuszania ziół z wykorzystaniem wyższej temperatury. To dzięki niej możemy doprowadzić zgromadzone zioła do całkowitej utraty wody a co za tym idzie osiągnięcia łatwego do przechowywania suszu.