Placuszki ze wszystkiego

www.trzos.gniezno.pl

Wielkopolski zwyczaj serwowania na podwieczorek placków ziemniaczanych może wydać się niektórym nieco kontrowersyjny. Warto jednak wiedzieć, że nie musimy ograniczać się do smażenia przekąsek tylko z tych warzyw. Również wiele innych doskonale nada się do przyrządzenia pysznych placuszków.

Doskonałym tego przykładem jest cukinia. Jest delikatna w smaku i bardziej miękka niż ziemniaki, więc łatwiej jest ją rozdrobnić. Wystarczy zetrzeć warzywo na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać z mąką i jajkiem.

Tak powstała masa prawie wcale nie wymaga przyprawiania, jednak zależy to od gustu i preferencji smakowych kucharza. Placki powinno smażyć się na złoty kolor, tak, by wewnątrz były miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Nie powinniśmy jednak ograniczać się tylko i wyłącznie do jednego rodzaju warzyw.

Zachęcająco będą wyglądać placki przyrządzone z grubo startej marchewki. Równie dobrze sprawdzi się tutaj jednak kabaczek czy dynia. Zależnie od użytych przypraw i dodatków, mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne.

Jeśli nie jesteś przekonany do jedzenia takich przekąsek z warzyw, możesz spróbować przyrządzić je również z owoców, na przykład jabłek czy bananów.